• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Topinambur

Topinambur – słonecznik bulwiasty

Jest to rzadko spotykane warzywo na polskich stołach. Coraz więcej osób sadzi go w ogrodach, gdyż nie trzeba go wyciągać z ziemi na zimę, bo potrafi znieść mrozy do nawet -30 stopni. Stosowany jest jako roślina ozdobna (kwiaty) i jako warzywo jadalne (bulwy).

O szczegółowych właściwościach topinamburu można poczytać w rozbudowanym wpisie na wikipedii, tutaj przedstawimy jedynie tabelkę z zawartość jego licznych składników odżywczych (topinambur gotowany):

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznik_bulwiasty

Topinambur zawiera inulinę, która jest prebiotykiem, czyli odżywia bakterie jelitowe i w teorii powinna stymulować rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Jeśli jednak masz przewagę złych bakterii jelitowych nad dobrymi, to odżywione prebiotykiem namnożą się jeszcze bardziej i topinambur spowoduje rewolucję w jelitach i ogromne wzdęcia.
Za pierwszym razem lepiej zjedz go w małej ilości i obserwuj jak się czujesz.

Ze względu na niski indeks glikemiczny topinambur jest polecany w diecie diabetyków