• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Bataty

Witaminy

Witamina C – 12.8 mg
Tiamina - 0.056 mg
Ryboflawina - 0.047 mg
Niacyna - 0.538 mg
Witamina B6 - 0.165 mg
Kwas foliowy - 6 µg
Witamina A - 15740 IU
Witamina E - 0.94 mg
Witamina K - 2.1 µg

Minerały

Wapń – 27 mg
Żelazo - 0.72 mg
Magnez - 18 mg
Fosfor - 32 mg
Potas - 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk - 0.20 mg

Wartości odżywcze (w 100g)

Wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki:
Wartość energetyczna - 76 kcal
Białko ogółem - 1.37 g
Tłuszcz - 0.14 g
Węglowodany - 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
Błonnik - 2.5 g

Indeks glikemiczny (IG)

54

Ciekawostki

Znane i mniej znane właściwości batatów (czyli słodkich ziemniaków):
- przewyższają ziemniaki pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych
- źródło karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny (niektóre odmiany batatów)
- niektóre odmiany zawierają likopen (może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca)
- przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę (Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety cukrzyka)
- zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference