• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Cebula

Witaminy

Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna - 0,116 mg
Witamina B6 - 0,120 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K - 0.4 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo - 0,21 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,17 mg

Wartości odżywcze (w 100g)

Wartości odżywcze cebuli surowej:
Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g

Indeks glikemiczny (IG)

15

Ciekawostki

Znane i mniej znane właściwości cebuli:
- silne działanie przeciwutleniające
- zawiera witaminy C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarkę, fosfor, magnez i cynk
- działanie wzmacniające organizm, przeciwdziała chorobom i infekcjom
- zawarte w roślinie dobroczynne pierwiastki były wykorzystywane już w medycynie ludowej do leczenia szkorbutu, wrzodów i blizn
- pomaga obniżyć ciśnienie, poziom cholesterolu i cukru we krwi
- jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL (amerykańskie badania)
- przeciwdziała zwężeniu naczyń krwionośnych, przez co zapobiega sklerozie
- substancje biochemiczne zawarte w roślinie mają działanie przeciwrakowe i lecznicze w obrębie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów
- nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej (może być gotowana w zupie, duszona pod pokrywą, smażona na oleju, czy doprawiana)
- w postaci surowej jest najzdrowsza, najlepiej działa na wyrównanie krążenia i na żylaki

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference