danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
Chrupiące pieczone cebulki - SKŁADNIKI:
- 6 małych czerwonych cebulek
- 3 łyżki grzanek cebulowo-czosnkowych
- 2 łyżki pokrojonego w kosteczkę lub startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki posiekanych kaparów
- 2 plasterki sera żółtego
- zioła prowansalskie, papryka ostra w proszku
- masło do wysmarowania foremki
Chrupiące pieczone cebulki - PRZYGOTOWANIE:
Odkrawamy końcówki cebulek i obieramy z wewnętrznej warstwy. Za pomocą łyżeczki drążymy cebulki. Grzanki lekko rozgniatamy z moździerzu, dodajemy parmezan, kapary i przyprawy i nadziewamy wydrążone cebulki. Żaroodporne foremki smarujemy masłem, układamy w nich cebule. Posypujemy resztą nadzienia i kawałeczkami żółtego sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut