• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Aromatyczne chrupiace cebulki

danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
 

Chrupiące pieczone cebulki - SKŁADNIKI:

  • 6 małych czerwonych cebulek
  • 3 łyżki grzanek cebulowo-czosnkowych
  • 2 łyżki pokrojonego w kosteczkę lub startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 2 plasterki sera żółtego
  • zioła prowansalskie, papryka ostra w proszku
  • masło do wysmarowania foremki

Chrupiące pieczone cebulki - PRZYGOTOWANIE:

Odkrawamy końcówki cebulek i obieramy z wewnętrznej warstwy. Za pomocą łyżeczki drążymy cebulki. Grzanki lekko rozgniatamy z moździerzu, dodajemy parmezan, kapary i przyprawy i nadziewamy wydrążone cebulki. Żaroodporne foremki smarujemy masłem, układamy w nich cebule. Posypujemy resztą nadzienia i kawałeczkami żółtego sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut