• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Krem buraczany z mlekiem kokosowym

Krem buraczany z mlekiem kokosowym

 
Składniki:
  • 3 duże buraki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku
  • duża puszka mleczka kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: świeża natka kolendry lub pietruszki, mały kawałek buraka pokrojony w paseczki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut. 
  2. Upieczone buraki rozwinąć z folii i chwilę przestudzić. Odciąć im korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będą potrzebne do wykończenia zupy.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli używacie chili w proszku dodać je na koniec, już po zmiksowaniu kremu). Podsmażać wszystko przez 1 minutę, następnie dodać pokrojone buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotować przez 10 - 15 minut na niewielkim ogniu. 
  4. Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki, jeśli używacie sproszkowanego chili dodać je razem z resztą przypraw. Podać bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.