Krem buraczany z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 3 duże buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku
- duża puszka mleczka kokosowego
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- do podania: świeża natka kolendry lub pietruszki, mały kawałek buraka pokrojony w paseczki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut.
- Upieczone buraki rozwinąć z folii i chwilę przestudzić. Odciąć im korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będą potrzebne do wykończenia zupy.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli używacie chili w proszku dodać je na koniec, już po zmiksowaniu kremu). Podsmażać wszystko przez 1 minutę, następnie dodać pokrojone buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotować przez 10 - 15 minut na niewielkim ogniu.
- Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki, jeśli używacie sproszkowanego chili dodać je razem z resztą przypraw. Podać bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.