• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Sałatka z batatów

Pyszna zimowa sałatka, której dwoma głównymi składnikami są bataty i czarny ryż. Bataty pieczemy w piekarniku skropione oliwą, z dodatkiem papryczki chili, czosnku i imbiru. Dorzucamy też pestki dyni aby ładnie się zrumieniły. Sałatkę posypujemy listkami mięty. Uzupełnieniem całości jest soczysty winegret z oliwy, soku z limonki i syropu klonowego.

Sałatka może stanowić samodzielne danie, sprawdzi się także jako dodatek do mięsnego obiadu (np. z piersią kurczaka). Możecie zabrać ją do pracy i z przyjemnością skonsumować w porze obiadu lub zamiast kanapek, sałatka jest sycąca i z pewnością zaspokoi Wasz głód. Składniki można przygotować wcześniej, połączyć przed podaniem.

Warto ugotować więcej ryżu i od razu upiec więcej batatów, aby mieć gotowy obiad na następny dzień, np. z łososiem lub kurczakiem . Polecamy – niebanalny smak i dużo wartości odżywczych.