• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Składniki:
  • 500 gram ziemniaków
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki śmietany
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
Przepis:
Oczyszczone ziemniaki, cebulę i włoszczyznę pokroić. W rondlu zeszklić cebulę i 2/3 boczku pokrojonego w kostkę oraz ziemniaki i włoszczyznę, mieszając, podsmażyć. Wlać bulion (może być z kostki), opłukane 2 gałązki majeranku i gotować 15 minut. Resztę boczku podsmażyć na suchej patelni. Z zupy wyjąć majeranek i całość zmiksować, zaciągnąć śmietaną i zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, posypać posiekanym majerankiem i skwarkami boczku.