Składniki:
- 500 gram ziemniaków
- 100 gram wędzonego boczku
- 2 cebule
- włoszczyzna
- 3,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki śmietany
- majeranek
- pieprz
- sól
Przepis:
Oczyszczone ziemniaki, cebulę i włoszczyznę pokroić. W rondlu zeszklić cebulę i 2/3 boczku pokrojonego w kostkę oraz ziemniaki i włoszczyznę, mieszając, podsmażyć. Wlać bulion (może być z kostki), opłukane 2 gałązki majeranku i gotować 15 minut. Resztę boczku podsmażyć na suchej patelni. Z zupy wyjąć majeranek i całość zmiksować, zaciągnąć śmietaną i zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, posypać posiekanym majerankiem i skwarkami boczku.