• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Szparagi

Witaminy

Witamina A - 756 I.U.
Witamina D - 0 I.U.
Witamina E - 1,13 mg
Witamina K - 41,6 µg
Witamina C - 5,6 mg
Witamina B1 - 0,143 mg
Witamina B2 - 0,141 mg
Witamina B3 (PP) - 0,978 mg
Witamina B6 - 0,091 mg
Kwas foliowy - 52 µg
Witamina B12 - 0 µg
Kwas pantotenowy - 0,274 mg

Minerały

Wapń - 24 mg
Żelazo - 2,14 mg
Magnez - 14 mg
Fosfor - 52 mg
Potas - 202 mg
Sód - 2 mg
Cynk - 0,54 mg
Miedź - 0,19 mg
Mangan - 0,16 mg
Selen - 2,3 µg
Cholesterol - 0 mg
Fitosterole - 24 mg

Wartości odżywcze (w 100g)

Białko - 2,20 g
Tłuszcz ogółem - 0,12 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,04 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,05 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 - 0,01 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 - 0,04 g
Węglowodany - 3,88 g
Błonnik pokarmowy - 2,1 g

Indeks glikemiczny (IG)

15

Ciekawostki

Znane i mniej znane właściwości szparagów:
- mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 % wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę
- zapobiegają powstawaniu nowotworów
- odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią
- są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków
- są dietetyczne
- kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia
- witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
- asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu
- wapń, fosfor - odpowiadają za kondycję kości i zębów
- wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne
- glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera
- błonnik - poprawia perystaltykę jelit
- inulina - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference