• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Coś na temat cebuli.

Cebula to jedno z najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Na jej wyjątkowych właściwościach poznano się już 5 tys. lat temu. Starożytni uwielbiali cebulę nie tylko za smak, ale też wszechstronne właściwości lecznicze. Doceniano jej antybakteryjne działanie, cebulę stosowano jako afrodyzjak, w starożytnym Egipcie cebula była ponoć stosowana również jako środek antykoncepcyjny. Współczesna nauka potwierdziła wiele zdrowotnych zalet tego warzywa. Wiadomo dziś, że cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji… Swe zdrowotne oddziaływanie na organizm cebula zawdzięcza obecności m.in. witaminy C, A, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia, olejków eterycznych i oczywiście związków siarki. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Choć cebula duszona czy gotowana nie traci swoich zdrowotnych właściwości, najbardziej wartościowa jest cebula surowa. Dodając cebulę do potraw na ogół nie zdajemy sobie sprawy z jej wpływu na nasze zdrowie. Czas to zmienić - poznajcie dolegliwości, którym zapobiega i leczy cebula. Uwaga! Przeciwwskazaniem do spożywania cebuli są m. in. ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca.