• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Buraki

Witaminy

Witamina A - 33 I.U.
Witamina D - 0 I.U.
Witamina E - 0,04 mg
Witamina K - 0,2 µg
Witamina C - 4,9 mg
Witamina B1 - 0,031 mg
Witamina B2 - 0,040 mg
Witamina B3 (PP) - 0,334 mg
Witamina B6 - 0,067 mg
Kwas foliowy - 109 µg
Witamina B12 - 0 µg
Kwas pantotenowy - 0,155 mg

Minerały

Wapń - 16 mg
Żelazo - 0,8 mg
Magnez - 23 mg
Fosfor - 40 mg
Potas - 325 mg
Sód - 78 mg
Cynk - 0,35 mg
Miedź - 0,08 mg
Mangan - 0,33 mg
Selen - 0,7 µg
Cholesterol - 0 mg
Fitosterole - 25 mg

Wartości odżywcze (w 100g)

Kalorie (wartość energetyczna) - 43 kcal
Białko - 1,61 g
Tłuszcz ogółem - 0,17 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,027 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,032 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,060 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 - 0,005 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 - 0,055 g
Węglowodany - 9,56 g
Błonnik pokarmowy - 2,8 g

Indeks glikemiczny (IG)

Surowe 30
Gotowane 65

Ciekawostki

Znane i mniej znane właściwości buraków:
- mają lecznicze właściwości - zawdzięczają je antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie
- antocyjany zapobiegają wystąpieniu nowotworów, dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy
- szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference