• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Czosnek

Witaminy

Witamina A - jm9 IU
Witamina C, łącznie kwas askorbinowy - 31.2 mg
Witamina D - 0 IU
Witamina E (alfa-tokoferol) - 0.08 mg
Witamina K (filochinon) - 1.7 mcg
Tiamina - 0.200 mg
Ryboflawina - 0.110 mg
Niacyna - 0.700 mg
Witamina B-6 - 1.235 mg
Kwas foliowy, łącznie - 3 mcg
Witamina B-12 - 0.00 mcg
Kwas pantotenowy - 0.596 mg
Cholina, łącznie - 23.2 mg

Minerały

Wapń - 181 mg
Żelazo - 1.70 mg
Magnez - 25 mg
Fosfor - 153 mg
Potas - 401 mg
Sód - 17 mg
Cynk - 1.16 mg
Miedź - 0.299 mg

Wartości odżywcze (w 100g)

Wartość energetyczna - 149 kcal
Węglowodany - 33.06 g
Błonnik - 2.1 g
Cukry ogółem - 1.00 g
Białka - 6.36 g

Indeks glikemiczny (IG)

30

Ciekawostki

Znane i mniej znane zdrowotne właściwości czosnku::
- absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi
- wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie
- w niewielkim ząbku kryją się – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel)
- najcenniejsze są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu
- najzdrowszy jest w postaci surowej
- jako alternatywę mamy wiele bezwonnych preparatów zawierających czysty czosnek liofilizowany lub w postaci maceratu olejowego, a także wiele preparatów, w których czosnek jest jednym z głównych składników

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference