• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Marchew

Witaminy

Witamina A -16706 IU
Witamina C, łącznie kwas askorbinowy - 5.9 mg
Witamina D - 0 IU
Witamina E (alfa-tokoferol) - 0.66 mg
Witamina K (filochinon) - 13.2 mcg
Tiamina - 0.066 mg
Ryboflawina - 0.058 mg
Niacyna - 0.983 mg
Witamina B-6 - 0.138 mg
Kwas foliowy, łącznie - 19 mcg
Witamina B-12 - 0.00 mcg
Kwas pantotenowy - 0.273 mg
Cholina - 8.8 mg
Betaina - 0.4 mg

Minerały

Wapń - 33 mg
Żelazo - 0.30 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 35 mg
Potas - 320 mg
Sód - 69 mg
Cynk - 0.24 mg
Miedź - 0.045 mg
Mangan - 0.143 mg
Selen - 0.1 mcg

Wartości odżywcze (w 100g)

Kalorie (wartość energetyczna) - 33-35 kcal
Węglowodany - 9.58 g
Błonnik - 2.8 g
Cukry ogółem - 4.74 g
Skrobia - 1.43 g

Indeks glikemiczny (IG)

Surowa 27
Gotowana 80

Ciekawostki

Znane i mniej znane właściwości marchewki:
- korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), które nie tylko wzmagają opaleniznę, lecz także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacniają odporność, a także mogą ochronić przed rozwojem nowotworów
- marchew zawiera olejek lotny, witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny
- korzeń ma wiele zastosowań w kuchni, marchew można jeść na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną
- robi się z niej soki i przeciery, a także przetwory
- jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchwiowy
- w przeszłości rozpowszechniona była marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym. Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w tym kolorze

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference