Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia w piekarniku : 30 minut
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo potniesz ziemniaki w ćwiartki bądź plasterki. Staraj się ,by wszystkie były podobnej grubości, przez co upieką się w tym samym tempie.
Dlaczego dodajemy cukier?Aby pomóc w karmelizacji i intensywności słodyczy frytek, ale łatwo można go pominąć jeśli chcesz.
Jeżeli nie dodajecie cukru , to polecamy dodać smalec gęsi -który naszym frytkom nada chrupkości.
Składniki (Ilość porcji: 4-6)
-
1 kg słodkich ziemniaków ok 3 dużych (USA- pomarańczowa odmiana rekomendowana)
-
50 ml oliwy z oliwek (ew. smalec gęsi )
-
½ łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki przypraw bądź ulubionej kombinacji przypraw: papryka słodka lub ostra,przyprawy 5-smaków,garam masala,pieprz kajeński
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Obrać słodkie ziemniaki, odciąć końce. Pokroić w ćwiartki
2.Włóż ziemniaki do dużej miski i dodaj olej (smalec). Dodaj sól (cukier) i przyprawy. Wymieszać dokładnie , najlepiej rękoma upewnić się że wszystkie elementy są pokryte olejem i przyprawami.
3.Rozłożyć ziemniaki na blasze
4.Piec w sumie od 25 do 30 minut. Po pierwszych 15 minutach wyjąć z piekarnika i poprzewracać wszystkie kawałki ziemniaków. Piec przez kolejne 10-15 minut dopóki się ładnie zarumienią. Wyjąć z pieca i pozwolić delikatnie ostygnąć na 5 minut przed podaniem.